| HÜ Biyolojik Çeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi |
| Amygdalus communis L. | English |
![]() |
Türkçe | : Badem |
|---|---|---|
| Deutsch | : Mandelbaum | |
| English | : Almond tree | |
| Familyası | : ROSACEAE : GÜLGİLLER |
|
| Kökeni ve Yayılışı | : Güneybatı Asya |
| Beytepe'de - |
| Sıhhiye'de - |
| Kullanım alanları - Global badem üretimi yaklaşık 1,5 milyon tondur. Yunanistan, çin, İran, İtalya, Fas, Portekiz, İspanya, Suriye, Türkiye ve ABD ana üreticilerindendir. - Yabanıl bir formdur. Sonradan ıslaha alınmıştır. - Yetiştirilme ve kültüre alınmasından önce, yabani bademler yiyecek olarak toplanır ve büyük ihtimalle toksisitelerini kavurma benzeri yollarla arındırılırlardı. - Arkeolojik açıdan badem, Tutankhamon'un kabrinde (yaklaşık M.Ö 1325) bulunan meyvelerdendir. - Meyve içi çerez olarak yenir; şekerlere, pastalara konur. - Yağı sanayide kullanılır. - Madensel tuz ve vitamince zengindir. |