HÜ Biyolojik Çeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi |
Amygdalus communis L. | English |
Türkçe | : Badem | |
Deutsch | : Mandelbaum | |
English | : Almond tree | |
Familyası | : ROSACEAE : GÜLGİLLER |
|
Kökeni ve Yayılışı | : Güneybatı Asya |
Beytepe'de - |
Sıhhiye'de - |
Kullanım alanları - Global badem üretimi yaklaşık 1,5 milyon tondur. Yunanistan, çin, İran, İtalya, Fas, Portekiz, İspanya, Suriye, Türkiye ve ABD ana üreticilerindendir. - Yabanıl bir formdur. Sonradan ıslaha alınmıştır. - Yetiştirilme ve kültüre alınmasından önce, yabani bademler yiyecek olarak toplanır ve büyük ihtimalle toksisitelerini kavurma benzeri yollarla arındırılırlardı. - Arkeolojik açıdan badem, Tutankhamon'un kabrinde (yaklaşık M.Ö 1325) bulunan meyvelerdendir. - Meyve içi çerez olarak yenir; şekerlere, pastalara konur. - Yağı sanayide kullanılır. - Madensel tuz ve vitamince zengindir. |